/ / 5 sunne matvarer som kan være giftige hvis du spiser for mye av dem

5 sunne matvarer som kan være giftige hvis du spiser for mye av dem

farlig sunn mat

Denne artikkelen ble skrevet av Marygrace Taylor og levert av våre partnere på Forebygging.

Det sier om å nyte alle ting imoderasjon? Det gjelder ikke bare rødvin, ferskt brød eller deilige desserter. Det teller også for rene matvarer. Fordi du snakker om nøtter, fisk, grønne grønnsaker eller fullkorn, er det nesten alltid en forekomst der du kan har for mye av en god ting. Her er ni gode matvarer som kan være farlige hvis du overdriver det. (Miste opptil 15 pounds uten å slanke med Eat Clean for å få Lean, vår 21-dagers ren-spise måltid plan.)

farlig sunn mat

Brasil nøtter

Disse gigantiske nøtter er kjent for å være # 1Selenkilde, et viktig sporelement som spiller en viktig rolle i reproduksjon og hjelper kroppen til å bekjempe infeksjon. Faktisk kan bare en Brasil-mutter levere opptil 90 mcg selen, som er nesten dobbelt så mye selen som du trenger på en dag. Og en en-ounce servering (det er seks til åtte nøtter) pakker en jungel 777 prosent av dine daglige selenbehov.

Å spise sporadisk servering av brasiløtter erfint, men å ha dem hver dag kan sette deg i fare for selentoksisitet - som har potensial til å forårsake håravfall, gastrointestinale og nevrologiske problemer, lyshårhet og til og med hjerteinfarkt eller nyresvikt. "Hold det til en ukentlig servering, eller bare ha ett eller to nøtter et par ganger i uken," sier Jessica Cording, R.D.

farlig sunn mat

Spinat, rødbeter og sveitsisk chard

Vi trenger ikke å minne deg om at hver av disseveggies er et ernæringsmessig kraftverk. Men de er også høye i naturlig forekommende forbindelser som kalles oksalater. Oksalater fungerer egentlig som prebiotika for å mate de friske bakteriene i tarmene. Men hvis du er utsatt for nyrestein, gjør det for mye å spise for mange høyoksalatholdige matvarer. "Nyrene skal filtrere disse stoffene ut. Men hos noen som er utsatt for nyrestein, har nyrene det vanskelig å gjøre, noe som kan føre til oppbygging og dannelse av nyrestein," sier Cording.

I så fall kan det være best å unngå matsom er høy i oksalater i sin helhet. Snakk med legen din for å finne ut hva som passer best for deg. Hvis du trenger å kutte ut høyoksalatmat, kan en diettist hjelpe deg med å finne lavere oksalatalternativer, som kål eller blomkål.

farlig sunn mat

Hermetisert tunfisk

Det er billig, praktisk og fullpakket med proteinog de all-viktige omega-3-er. Men hermetisert tunfisk inneholder noe kvikksølv, noe som kan skade nervesystemet og hjernen til å utvikle foster og små barn. Høyere mengder kvikksølv kan også være giftige for voksne (symptomer inkluderer nummenhet eller kribling, synproblemer og minneproblemer). Men eksperter vet ikke nøyaktig hvor mye kvikksølvbelastet tun du må spise for å bli syk.

Hvit albacore tunfisk inneholder mer kvikksølv ennlys tunfisk, og mengden du kan spise avhenger av vekten din. For eksempel bør en 110 pund person holde seg til mindre enn fire unser hvit albacore tunfisk eller ni unser lyse tunfisk per uke. Men en 165 pund person kan ha fem unser hvit albacore tunfisk eller 14 gram lys tunfisk per uke, ifølge beregninger fra Forbrukerrapporter. (FYI, en boks tunfisk er fem gram.)

Hvis du er gravid, ammer eller prøver åunnfanget, hold fast med FDAs etablerte retningslinjer: Nyt opptil 12 gram lavere kvikksølv sjømat per uke, som reker, laks, steinbit eller lys tunfisk. For høyere kvikksølv albacore tunfisk, begrense deg til ikke mer enn 6 gram per uke. (Og hold deg borte fra disse 12 fiskene helt.)

farlig sunn mat

Rødt kjøtt, østers og hvite bønner

Alle tre er toppkilder av jern, som spiller enviktig rolle i å levere oksygen til musklene dine. Og mens for lite jern kan føre til at du føler deg svak og sliten, kan for mye føre til leversvikt.

Selvfølgelig, mange mennesker sliter med å få nok av mineral i deres dietter. Så jern overbelastning tendens til å være ganske sjelden, spesielt hvis din eneste kilde til jern er mat, sier Cording. Men hvis du tar et jerntilskudd? Det kan være verdt å snakke med en dieter. "Det er viktig å vite hva dine behov er og få et håndtak på hvordan du balanserer matkilder og kosttilskudd," sier Cording.

farlig sunn mat

brun ris

Jo, det komplekse karb er synonymt med helsemat. Men ris er også godt å absorbere arsen som oppstår naturlig i jord og vann. Og brun ris har en tendens til å absorbere mer av tungmetall enn sine raffinerte kolleger.

Arsen er et kjent humant karsinogen, ogFor tiden er det ingen sikkerhetsterskel for mengden arsen i mat. Men eksperter, inkludert de som er i Miljøgruppen, er enige om at du ikke trenger å kutte brun ris helt ut av kostholdet ditt. I stedet gjør en innsats for å spise en rekke fullkorn. "Hvis du normalt vil ha brun ris hver dag, prøv å bytte med noe som quinoa, farro eller hirse," sier Cording. Hold øye med emballerte matvarer som inneholder ris eller risbaserte ingredienser som brun rissirup (som ofte brukes til å søte naturlige korn eller granola barer) også. Det er bedre å spise dem en gang i mellom heller enn hver dag.

Følg med på: